Képes rovásírás gyakorlatok 1.

A székely-magyar rovásírás eredete messze a magyar honfoglalás előtti időkbe nyúlik vissza, kialakulásától kezdve folyamatosan használatban volt, ma is élő írás. Általában fába vésték, rótták, az írás iránya jobbról balra halad. (Ez következik abból, hogy például egy botot kézben tartva ily módon könnyebb a rovásjeleket rá róni.) Az utóbbi években a rovásírás kutatása és alkalmazása mind jobban előtérbe kerül, az új és korszerű rováshasználat iránt érdeklődők száma megnőtt, gombamód szaporodnak a településeket jelző rovásos táblák, sokan már saját hivatalos aláírásukra is rovásjeleket használnak. Érdemes tehát megismerkedni minél több embernek az ősi magyar írással, a rovásjelekkel. Jelen összeállításunk azt a célt szolgálja, hogy játékosan, képeket nézegetve gyakorolhassuk a rovott szövegek olvasását, egyúttal megismerkedhetünk a szabványtól eltérő, dizájnos rovásjelekkel is. A képek feliratait nem adjuk meg közvetlenül, de az egeret a képeken tartva előjön a felirat latin betűs megfelelője.

Azoknak a kedves látogatóinknak, akik csak most ismerkednek a rovásírással, olvasással álljon itt a székely-magyar rovás jelkészlet:

 átrovó A nők mosolya elfelejteti, hogy a tavasz rövid.

 Nemzeti Összetartozás Napja

 Az rendben van, hogy az első EB-meccs az osztrák-magyar lesz, csak azt nem írja, hogy ki lesz az ellenfél.

 Nyugodj meg ez a rovás írás

 Rabok legyünk vagy szabadok Ez a kérdés válasszatok

 Sándor József Benedek zsákban hozzák a meleget

 Virágvasárnap

 Valakinek új kihívás valakinek évszázados hagyomány

 2016 a Majom éve

Képek forrása: Rovás Design

A képes rovásírás gyakorlatok folytatódnak további oldalon:

tovább a 2. oldalra

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768