Légzsákos mellény lovasoknak

Légzsákos mellény lovasoknak

Mi is az a lovas légzsák és hogyan működik?

A lovasok biztonságának új dimenzióját nyitotta meg a mellénybe integrált légzsákrendszer, amelyhez egy aktiváló zsinór és sűrített légnemű anyaggal töltött patron tartozik. Lóra szállás után hozzá kell csatolni magunkat egy flexibilis zsinórral a nyereghez. A zsinór másik vége a ruházatban levő CO2 gázzal töltött patron nyitószerkezetéhez kapcsolódik. Eséskor a lótól eltávolodó lovas teste megrántja a rögzítő kábelt, ezáltal nyitja a patront, így a légzsákrendszer 0.1 - 0.2 másodperc alatt automatikusan felfújódik. A légzsákos mellény hatékonyan védi a lovas életfontosságú szerveit, a gerincet, nyakat, bordákat, kulcscsontot, mert a felsőtestet ért ütődéseket nagymértékben csillapítja.

A légzsákos mellény magyar találmány

A lovasok légzsákos mellénye a motorosok légzsákos kabátjából fejlődött ki, ami egy régóta meglevő magyar találmány, feltalálója Straub Tamás. A hivatalos bejelentés 1976-ban, közzététele (nyilvánosságra hozatala) 1977-ben volt. A találmányi bejelentés eredeti dokumentumait itt megnézheti. Hivatalos másolat bármikor kérhető a Magyar Szabadalmi Hivataltól.

Új autonóm légzsákos mellény a Klim-től az Ai-1

2020. január
Egy új év szokás szerint sok új és izgalmas dolgot hoz. A Klim bejelentette, hogy 2020-ban piacra dobja az Ai-1 légzsákos mellényét. Az új autonóm Ai-1 légzsákos mellényt az In & motion-nal, egy franciaországi székhelyű társasággal közösen fejlesztette ki. Az In & motion több, mint három évet töltött világszíntű versenyzőkkel, a MotoGP-től a Superbike-ig, valamint síelőkkel és a lovasokkal az algoritmus finomítása érdekében, hogy a profi és hétköznapi felhasználók számára is a legnagyobb biztonságot garantálják... Tovább olvas

Lovas baleset - légzsákos védelem nélkül

Laura Collett versenylovas életét a légzsákos kabát mentette meg

2013 július

"Nagyon hálás vagyok a légzsákos kabátnak és remélem, hogy egyre többen fogják viselni"

Laura Collett brit versenylovas szerint a légzsákos kabátnak köszönheti az életét, amelyet egy súlyos lovasbaleset során viselt. A 23 éves lovas hat napon át volt kómában, de a lovaglást folytatni akarja és a brit csapatban szerepelni a 2016-os olimpián.
"A mentősök szerint a légzsákos kabát, amit viseltem valószínűleg megmentette az életemet" nyilatkozta a Wiltshire-ben élő Collett a BBC sportriporterének..... Tovább olvas

Erzsébet királynő unokáját védte meg a légzsák

2010 október

Zara Phillipset a légzsákos kabát védte meg a sérülésektől, miután leesett a lováról egy rendezvényen. Anna hercegnő lánya Hollandiában, Enschedében versenyzett, mikor a ló ugrás közben felbukott. A High Kingdom nevezetű ló bedobta a királynő unokáját a vízbe, azonban Miss Phillipset megvédte a felfúvódó légzsákos kabát, ami azonnal aktiválódott, amint a zsinór kiakadt a nyeregből. Miss Phillips aki sorban a tizenkettedik a trónöröklésben, az esés miatt kiesett a versenyből. A Military Boekelo a legnagyobb szabadtéri sportesemény Hollandiában, és az egyik legjelentősebb a világon.
Miss Phillips lelkes lovasként világbajnoki címet nyert 2006-ban lovastusában és nagy erőfeszítések árán az év sportegyéniségének járó díjat is ő kapta meg. 2009-ben elnyerte az MBE díját a lovassport szolgálatáért ... Tovább olvas

A lovas életét mentette meg a légzsák

2010 május

Oliver Townend életét a forradalmi légzsákos kabátnak köszönheti, amelyet a lovaglás során viselt... Tovább olvas

Miért hasznos és ajánlott a légzsákos lovas mellény?

A lovasok gyakran szembesülnek azzal a dilemmával, hogy egyrészt nagyon szeretik a lovaglást, másrészt ez egy eléggé veszélyes szórakozás és közlekedési mód. A múltban még egy kis baleset, vagy kemény földet érés is súlyos testi egészségkárosodást okozhatott. Komoly sérülések és a halál meglehetősen gyakori volt az ilyen eseménynél. A légzsákos kabát technológia megjelenése rendkivűli módon megnövelte a lovasok biztonságát.
A légzsákos mellény egy olyan eszköz, amely egy zsinór és CO2-patron révén egy hihetetlenül gyorsan felfújható párnát hoz létre a lovas felső teste körül, ha az hirtelen leesik a lóról. Ez az eszköz mintegy 25-30 kiló erő fellépésekor lép működésbe, ezért nem jellemző a nem várt felfújódás. Ha valaki az akarata ellenére repül le a lóról, a légzsák azonnal működésbe lép és védelmet nyújt az esés során.
A lovasok légzsákos mellényét nem arra tervezték, hogy együtt hordjuk vagy összekapcsoljuk bármi mással. Például a kabát felett viselt hátizsák miatt a légzsák nem tud megfelelő módon működésbe lépni. Leggyakrabban szintetikus anyagokból (esetleg bőrből) készítenek légzsákos ruházatot.
Ezeknek az eszközöknek a fő funkciója, hogy megvédje a nyakat, gerincet és a törzs főbb szerveit. A megfelelő kobakkal együtt használva nyújtja a legnagyobb védelmet a lovas számára. A légzsák kevesebb, mint negyed másodperc alatt felfújódik, ha a megfelelő erő megrántja a zsinórt. A légzsákos mellény többszöri felfújódást is kibír, ami azt jelenti, hogy egy alapos biztonsági ellenőrzés és egy másik CO2 patron szükséges csupán az újbóli használathoz.
Aki komolyan gondolja a biztonságos lovaglást, az ilyen típusú biztonsági felszerelést visel. Sok lovas életét lehetne megmenteni vagy súlyos egészségkárosodását elkerülni, ha ennek az eszköznak a használata elterjedtté válna szerte a világon.

Lovasok százainak az életét lehetne megmenteni ...

... ha a légzsákos mellényt az egész világon rendszeresen használnák.

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768