2x2x2-es kocka kirakása egyszerűen

 

Ha kíváncsi vagy megleled a talányokat magad
körül. Ha eltökélt is vagy megoldod azokat."
If you are curious, you'll find the puzzles around you.
If you are determined, you will solve them. (E. Rubik)

 

A 2x2x2-es Rubik-kocka kirakása

 

 

Jelen leírás a legkisebb Rubik-kocka (Pocket Cube) kirakásáról szól. Igaz, sok embernek nem okozna megoldhatatlan feladatot, hogy rövidebb-hosszabb idejű próbálkozással maga is rájöjjön a megoldásra. Felgyorsult világunkban azonban mindenki gyors eredményre vágyik.

Módszerünk megismerésével és mindössze kettő szó ill. kifejezés megtanulásával és a hozzá kapcsolódó mozgásforma megjegyzésével és lépésről-lépésre történő végrehajtásával bármikor, bárki ki tudja rakni a legkisebb Rubik-kockát.

Tudni kell, hogy a Rubik-kockát forgató versenyzők (speedcuberek), akik egy másodpercnél rövidebb idő alatt rakják ki a 2x2-es kockát több tucat forgatássorozatot ismernek és az adott kockaállapothoz a megfelelőt a másodperc töredéke alatt tudják azonosítani és végrehajtani. Mint említettem, az alábbi leírás alapján kettő könnyen memorizálható forgatássorozattal tudjuk megoldani a legkisebb Rubik-kocka rejtélyét.

 

A forgatásokhoz használt (módosított) jelölőrendszerünk leírását és egy mini-lexikont itt találhat.

 

 

1. Az első sor (réteg) kialakítása

Válasszunk egy tetszőleges oldalt, amit először kirakunk.

Az első réteg kirakása egyszerűen megoldható, komolyabb segítséget nem igényel. A tapasztalatok szerint a legtöbb ember, akit egyáltalán érdekel a Rubik-kocka egy oldalt helyesen, minimális próbálkozással, intuitív módon, segítség nélkül is ki tud rakni. Ezért ehhez nem is írunk külön algoritmusokat.
Elkészül tehát a felső sor:

Most fordítsuk meg a kockát úgy, hogy a kirakott felső oldal alulra kerüljön.

2. A második sor (réteg) kirakása

A második réteg kirakásához kétféle feladatot kell elvégeznünk:

1. A sarokkockák megfelelő sarkokra történő forgatása (permutáció)
2. A sarokkockák színhelyesre forgatása helyben (orientáció)

 

 

2.1 Sarokkockák helyrerakása (permutációja)

Sarokkocka akkor van a helyén, ha azon pontosan az a három szín található, amelyek a sarok szomszédos oldalaihoz tartoznak. Most még itt nem kell törődnünk azzal, ha nem állnak színhelyesen a sarokkockáink.

A két felcserélendő sarok legyen a felső jobb hátsó és a felső jobb elülső pozícióban. Lásd: ábra. A végrehajtandó kombináció: LA-TE-RE-TA - LE-TE-RA-TU. A forgatássorozat könnyen memorizálható egyik változata a: Lóterítő, létra, tű.

 

Tippek, további lehetőségek:

Ha szerencsénkre mind a négy sarokkocka a megfelelő helyen van, akkor a következő fejezetre térhetünk. Legtöbbször két sarok helyén van, kettő pedig éppen a másik helyén. (A felső réteg elforgatásával mindig találunk két sarokkockát, ami a helyén van.)

Ha a két rossz helyen lévő sarokelem egymás mellett van (szomszédosak) akkor egyszer, ha átlósan, akkor kétszer kell végrehajtani a leírt kombinációt. (Ez utóbbi esetben mindegy, milyen helyzetből indítod az első forgatás-sorozatot.)

 

A Rubik-kockáról és más bűvös kockákról további információkat a linkgyűjteményben talál
A bűvös kockákról további információkat a linkgyűjteményben talál

 

2.2 Sarokkockák helyben forgatása (orientációja)

Az ismertetendő forgatássorozat két, egymással átellenben levő sarokkockát fordít meg a saját tengelye körül. A jobb, elülső sarkon (T,F,R oldalak találkozásánál) lévőt óramutató járásával egyezően, 120 fokkal, míg a bal, hátsó sarkon (T, B, L oldalak találkozásánál) lévő sarokkockát az óramutató járásával ellentétesen 120 fokkal forgatja el.

A végrehajtandó kombináció: (RO-BI-DU - BO-RI-TU)2, azaz a zárójelben lévő fogatásokat kétszer egymás után kell megcsinálni. A kombináció memorizálható úgy is, hogy: Robi Te!, Bori Te! Robit németül szólítjuk (du), Borit franciául (tu).

 

Tippek, további lehetőségek:

Ha nem az alapesetben leírt irányban kellene a két sarokkockát a saját tengelyük körül megfordítani, hanem pont ellenkezőleg, akkor sincs semmi baj, csak fordítsuk el az egész Rubik-kockát a függőleges tengelye körül 180 fokkal és úgy hajtsuk végre a kombinációt! (Transzformáció.)

Ha nem átellenes, hanem szomszédos sarokkockákat kellene színhelyesre fordítani, akkor az egyik oldal 90 fokos elfordításával hozzuk létre a kiinduló állapotot és úgy hajtsuk végre a kombinációt! (Konjugálás.)

 

Ha a fenti forgatássorozatok rendben megtörténtek, akkor örülhetünk a kész 2x2x2-es Rubik-kockánknak.

 

Összeállította: Straub Tamás

A fent leírt módszer - részben vagy egészben - a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

 

 

Nézd meg, hogyan rakják ki a kockát a világbajnokok:

 

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

 

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768